Skip to main content

Bestel de ouderwetse journaalstem: Polygoonstem van Philip Bloemendal!Polygoonstem

 
 

Polygoonstem

Geeft je boodschap écht sfeer!

BESTEL DE BESTE POLYGOON-IMITATIE!

Sébastien de Grand staat al jaren bekend om zijn perfecte imitatie van de Polygoonstem.
Het ouderwetse geluid van Philip Bloemendal geeft je productie net de sfeer en touch die het nodig heeft!

GOEDENAVOND DAMES EN HEREN

Als je een nostalgische sfeer wilt creëren in jouw bedrijfspresentatie, bedrijfsfilm, internetfilm, radio- of televisiecommercial, dan kun je bijna niet om de stem van het Polygoonjournaal heen. Het kenmerkende en authentieke geluid van het Polygoonjournaal brengt jouw productie echt tot leven en geeft het net dat stukje extra.

BELUISTER STEMDEMO’S

Beluister hier enkele stemdemo’s van Sébastien als imitator van de nostalgische Polygoonstem.

LEVENSLOOP PHILIP BLOEMENDAL

Laten we eens stilstaan bij de legendarische Philip Bloemendal, een naam die synoniem staat met de iconische Polygoonstem zoals die vandaag de dag nog steeds herinnerd wordt. Zijn bijdrage aan het Polygoon bioscoopjournaal heeft een blijvende impact gehad op de Nederlandse media, waarbij zijn sonore stemgeluid decennialang het vertrouwde geluid was van de nieuwsuitzendingen. Zijn opmerkelijke carrière bij Polygoon journaal markeert een belangrijke periode in de Nederlandse mediahistorie.

Philip Bloemendal in het kort:

  • Hij werd geboren op 25 juni 1918 in Den Haag.
  • In 1946 trad hij in dienst bij Polygoon in Haarlem als redacteur-commentator voor het bioscoopjournaal.
  • Hij klom op tot hoofdredacteur van de Polygoon bioscoopjournaals in 1952.
  • In 1959 verhuisde Polygoon van Haarlem naar Hilversum, waar het bedrijf werd geïntegreerd met Cinecentrum.
  • Bloemendal werd benoemd tot directeur in 1981, waarbij zijn taken als hoofdredacteur en commentator behouden bleven.
  • Hij nam afscheid van Polygoon in 1986, wat tevens het einde betekende van het Polygoon bioscoopjournaal.
  • Philip Bloemendal overleed op 22 februari 1999 in Amersfoort.

WIE WAS PHILIP BLOEMENDAL?

Op een dag las de vrouw van Philip Bloemendal (“Flip” voor vrienden) in een krantje een advertentie waarin een omroeper gevraagd werd voor het radiostation “Radio Herrijzend Nederland”. Ze wees haar man op de advertentie en zette hem aan te solliciteren. Philip reageerde op de advertentie en werd samen met drie andere sollicitanten uitgekozen uit een groep van maar liefst 450 kandidaten. Ondanks zijn beperkte ervaring in het omroepvak, moest Bloemendal de fijne kneepjes ervan in de praktijk leren. In zijn jeugd oefende hij al met het aankondigen van muziekstukken in huiselijke kring en tijdens de oorlog luisterde hij veel naar Engelse en Canadese radio-omroepers, waardoor hij hun stemgeluid feilloos kon imiteren.

Gewild om zijn stemtalent werd Bloemendal kort na zijn aanstelling bij Radio Herrijzend Nederland gevraagd door het filmbedrijf Polygoon Profilt om het commentaar te verzorgen bij twee bioscoopjournaals over het proces tegen Duitse oorlogsmisdadigers in Neurenberg. De samenwerking tussen Bloemendal en de filmfabriek bleek een succes te zijn. Al snel kreeg Philip een aanbod om als commentator en assistent-redacteur voor het Polygoon bioscoopjournaal aan de slag te gaan.

Bloemendals karakteristieke dictie herkend iedereen. Philip heeft zijn stemgeluid ooit zo ontwikkeld omdat hij vond dat zijn stem niet goed uit kwam in de bioscoopzalen. De oplettende luisteraar zal Bloemendals beroemde vocale klanken niet alleen terugvinden in de commentaren voor radio, televisie en film; ‘de stem’ is eveneens jarenlang te horen geweest als omroeper van de stations in de Amsterdamse metro. Ook werd Philip vanwege zijn heldere uitspraak en uitstekende beheersing van de Nederlandse taal in de jaren negentig gerekruteerd door de Technische Universiteit Eindhoven en TNO om zijn stem in te zetten voor een onderzoek naar de ideale computerstem. Philip stierf op 22 februari 1999.

Het Polygoon filmjournaal, opgericht in 1919, is een bekend fenomeen in de Nederlandse mediageschiedenis. Vanaf zijn oorsprong als producent van tussentitels voor stomme films evolueerde Polygoon snel naar het maken van films in opdracht van bedrijven vanaf 1921. Het was echter pas in 1924 dat Polygoon brede erkenning kreeg bij het Nederlandse publiek met de introductie van het journaal “Hollands Nieuws” in bioscopen. Deze vertoningen begonnen tweewekelijks en werden vanaf het begin van de jaren ’30 wekelijks.

De roem van Polygoon groeide doordat de cameramensen van het bedrijf het land doorkruisten om belangrijke gebeurtenissen op film vast te leggen. Ze stonden bekend om hun vastberadenheid, zelfs als dat betekende concurreren met rivaliserende filmmaatschappijen zoals Profilti en Haghefilm, waarbij cameramannen openlijk met elkaar vochten en agressieve verkoopstrategieën gebruikten om hun nieuws in de bioscopen te krijgen.

Zelfs wanneer er weinig nieuwswaardige gebeurtenissen plaatsvonden, maakten de cameramensen opnames van landschappen, bekende gebouwen en lokale beroemdheden. Deze beelden werden zorgvuldig gearchiveerd en later gebruikt om te worden ingevoegd in andere filmproducties, waardoor een waardevol historisch archief ontstond.

Na de Tweede Wereldoorlog genoten meer dan vierhonderd bioscopen wekelijks van het “Neêrlands Nieuws” van Polygoon, waarbij later ook buitenlands nieuws werd toegevoegd. Vanaf 1946 werd Philip Bloemendal, die leefde van 1918 tot 1999, de iconische stem van het Polygoon journaal. Bloemendal gaf meer dan veertig jaar lang zijn karakteristieke commentaar bij de filmpjes en werd beschouwd als “De Stem” van het Polygoon journaal. Hij begon zijn carrière als nieuwslezer bij “Radio Herrijzend Nederland” kort na de oorlog en maakte in 1946 de overstap naar het bioscoopjournaal van Polygoon. Hier versloeg hij grote evenementen, koninklijke hoogtijdagen, sportwedstrijden en politieke gebeurtenissen, terwijl zijn sonore stem de wederopbouw van Nederland begeleidde. Met de opkomst van televisie aan het einde van de jaren ’50 daalde de interesse in bioscoopjournaals, waardoor Polygoon in 1987 definitief stopte met het produceren van zijn journaal.

Bloemendal’s stem werd in de jaren negentig van de vorige eeuw zelfs onderwerp van onderzoek aan de universiteit van Eindhoven en TNO, vanwege zijn opmerkelijke zuiverheid. In dat verband werd hem gevraagd of hij iets speciaals deed om zijn stem in conditie te houden, waarop hij antwoordde: ‘Nee, ik neem gewoon af en toe een wybertje.’ Philip Bloemendal, die een indrukwekkende loopbaan bij Polygoon had, was verantwoordelijk voor het redactionele-, productie- en personeelsbeleid van het bedrijf. Als hoofdredacteur en later directeur zorgde hij voor de samenstelling en montage van de bioscoopjournaals, waarbij hij ook de commentaarteksten schreef en insprak.

Naast zijn werk bij Polygoon was Bloemendal actief in andere media, zoals het maken van documentaires en televisieoptredens, en bekleedde hij diverse nevenfuncties en bestuursfuncties. Hij ontving verschillende onderscheidingen voor zijn bijdragen aan de Nederlandse media, waaronder Officier in de Orde van Oranje Nassau en Officier in de Kroonorde van België. In 1982 werd hij zelfs opgenomen in het Guinness Book of Records als ‘Langst werkende commentator bij filmjournaals’. Philip Bloemendal overleed op 22 februari 1999 in Amersfoort, maar zijn legacy als “De Stem” van het Polygoon journaal en zijn invloed op de Nederlandse media blijven tot op de dag van vandaag voortleven.

BELUISTER MEER POLYGOON

BY GRANDVOICE

Nog niet overtuigd? Beluister hier dan meer voorbeelden van opnames van Sébastien als Polygoonstem!

NIET VERGETEN:

EEN PASSEND SCRIPT!

Onderdeel van een succesvolle Polygoon-opname is een goed geschreven voicescript. Sébastien helpt je graag bij het schrijven of herschrijven van een goed bekkend en ouderwets klinkende tekst.

LAAT OUDE TIJDEN HERLEVEN!

MET EEN POLYGOONSTEM VAN SEBASTIEN

Voeg een vleugje historische charme toe aan je productie door Sébastien de ouderwetse Polygoonstem te laten inspreken. De reacties zijn verbluffend en tillen je productie naar een hoger niveau! Vul het onderstaande formulier in en laat je verrassen!

INFORMATIE & BESTELLEN

POLYGOONSTEM

    Type productie:

    Extra:

    Voeg eventueel een audiofile, script of document toe.